Vi behandler
Kjevesmerter
Lær mer om kjeven, kjevesmerter og kjevespenninger
Kjeveleddet
Kjeveleddet er et såkalt synovialledd, som består av to knokler (temporal- og mandibularbeinet), leddkapsel, leddvæske, brusk og en leddskive kalt diskus. Når kjeveleddet åpnes, skjer det først en rotasjon og deretter en fremoverskyvning. Leddet stabiliseres av leddkapselen og diskusen samt muskler og bindevev. Leddet styres av muskler som får nerveforsyningen sin fra den femte hjernenerven, trigeminusnerven. Denne nerven forsyner dessuten andre ansiktsmuskler, hud, nese, øyne m.m.
Gå til avsnitt [Vis]
Vanlige kjeveproblemer
Kjevelåsning, der leddet låses, forekommer ofte når leddskiven har satt seg fast foran eller bak i kjeveleddet. Symptomene kan være at kjeveleddet er låst i åpen posisjon, slik at man ikke klarer å lukke munnen, eller at kjeveleddet er låst i lukket posisjon slik arv man ikke klarer å åpne den.
Årsaken er at diskusen setter seg fast og hindrer rotasjonen og glidningen i leddet.
Kjeven klikker eller knekker – dette er et symptom på at kjeveleddet ikke beveger seg som det skal (rotasjon, glidning) og dermed slites leddet feil. Dette kan føre til blant annet smerter i kjeven, slitasjegikt i kjeveleddet, hodepine, migrene og smerter i kjeven.
Det finnes mange ulike grunner til symptomene, men de vanligste er spente og stramme kjevemuskler, spent kjeve, ustabilt kjeveledd og nakkeproblemer.
Skjevt bitt – når kjeveleddet beveger seg feil, kan det begynne å lage klikkelyder og føles som det knekker
Årsaken kan være overspent muskulatur på den ene siden, drag fra bindevev og muskler som kommer lenger ned fra kroppen, nakkeproblemer m.m. Skjevt bitt kan føre til problemer med å bite sammen, spenninger i kjeven og at tennene møtes feil
Kjevens effekt på kroppen
Kjeveleddet har stor innflytelse på resten av kroppen, både mekanisk og nevrologisk.
Menneskekroppen er dekket av en type bindevev, fascia, som i ulike linjer strekker seg over muskler og muskelgrupper. Disse linjene er også forbundet til kjeveleddet og påvirker dette. Derfor kan problemer i for eksempel benene påvirke kjeveleddet.
Trigeminusnerven, som forsyner kjeveleddet, opererer fra noen av de samme områdene i nakken og kraniet som andre kranienerver. Derfor kan problemer i kjeven påvirke funksjonen til disse nervene og omvendt.
Kjeveleddets problemer kan også være forbundet med emosjonelle, traumatiske og psykiske utfordringer, da muskulaturen i og rundt kjeveleddet har relasjon til det autonome nervesystemet. Kjeven er også følsomt for stress.
Kjeven og trigeminusnerven har en egen funksjon som registrerer hvilken posisjon leddet befinner seg i i forhold til resten av kroppen, kalt propriosepsjon. Dette har stor betydning for balansen og koordinasjonen vår. Faktisk anslås trigeminusnerven til å stå for 35 % av all propriosepsjon og kjeveproblemer kan dermed være en del av årsaken til for eksempel forstuelse og ankelovertråkk fordi koordinasjonen er forstyrret.
Kjevesmerter kommer i mange former
Kjevesmerter, skjevt bitt, knekking i kjeven, låsning av kjeven, stramme kjevemuskler, spenninger i kjeven, tinnitus, knasing i kjeveleddet, hodepine, migrene, tannverk, vondt i nakken, nakkesmerter, nakkeproblemer, tannproblemer, og listen fortsetter
Det finnes mange ulike problemer og symptomer knyttet til kjeveleddet, og ofte henger dette også sammen med andre plager som hodepine, nakkesmerter og svimmelhet.
Osteopatisk tilnærming til kjevesmerter
- Å undersøke om kjeven er årsaken til smertene, eller om smertene har en underliggende årsak et annet sted i kroppen.
- Å optimalisere spenninger i kjevemuskulaturen, øke blodsirkulasjonen i området, samt løse problemer med nerver (kranie- og nakkeproblemer).
- Å sørge for optimal funksjon og bevegelighet i og rundt kjeveleddet.
OsteoNordic tilbyr også manuelle kurs til fysioterapeuter, massører, kroppsterapeuter, akupunktører, leger og kiropraktorer innen nakkesmerter og kjevesmerter.