Vi behandler

Kompartmentsyndrom

Hva er kompartmentsyndrom og hva kan man gøre med det?

Kompartmentsyndrom

Kompartmentsyndrom, også kalt muskellosjesyndrom, er en smertefull og potensielt alvorlig tilstand. Tilstanden skyldes økt trykk inne i en muskellosje, som kan oppstå på grunn av ødem eller en blødning. Dette fører til at blodårer og nerver komprimeres, og at funksjonen i det aktuelle vevet reduseres. Kompartmentsyndrom kan forekomme i alle kroppens muskellosjer (kompartementer), blant annet i hånden, underarmen, overarmen, buken, låret og leggen, hvor leggen er den vanligste lokalisasjonen. Det finnes to typer: en akutt og en kronisk, hvor årsakene er forskjellige. Syndromet forekommer hos 1–9 % av pasienter med beinbrudd i leggen.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Co-founder & CEO. Authorized Osteopath D.O.M.R.O.DK., authorized physiotherapist, and INS therapist

Gå til avsnitt [Vis]

    Hva er en muskellosje?

    En muskellosje er en gruppe muskler som er omgitt av én og samme fascie (bindevevshinne). Hver muskellosje utgjør en funksjonell enhet som, i tillegg til muskler, også inneholder blodårer og nerver. Et eksempel finnes i leggen, hvor det er fire muskellosjer: en anterior (foran), en posterior (bak), en medial (mot midten) og en lateral (mot siden). Fascien som omslutter hver muskellosje er stram og har liten evne til å utvide seg. Dette betyr at trykket inne i muskellosjen øker dersom muskelvevet overbelastes eller det oppstår en skade i området.

    Kompartmentsyndrom

    Årsaker til kompartmentsyndrom

    Akutt kompartmentsyndrom

    Akutt kompartmentsyndrom oppstår ofte etter en skade eller et traume mot muskellosjen. Det kan være etter et brudd, en blødning eller ved ytre kompresjon (klemming eller knusningsskade), for eksempel ved at man har hatt en for stram gips. Dette er en tilstand der blodtilførselen hemmes på grunn av økt trykk, og dermed svekkes funksjonen til vev som muskler og nerver i muskellosjen.

    I verste fall vil det oppstå oksygenmangel i muskellosjen, noe som kan føre til permanent skade på nerver og muskler. Akutt kompartmentsyndrom er ofte en akuttmedisinsk tilstand som krever rask behandling innen få timer etter at iskemi (manglende blodtilførsel som gir oksygenmangel) har oppstått, for å unngå varige funksjonstap.

    Kronisk kompartmentsyndrom

    Kronisk kompartmentsyndrom oppstår ofte etter intens og langvarig fysisk aktivitet med repeterende bevegelser, der fascien rundt muskellosjen ikke klarer å tilpasse seg den økte muskelvolumet. Dette øker trykket i muskellosjen, noe som hemmer blodtilførselen til muskelen og fører til oksygenmangel – og dermed krampelignende symptomer.

    Kronisk kompartmentsyndrom forekommer ofte i leggen hos idrettsutøvere som løper mye eller driver med utholdenhetstrening, men kan også forekomme i underarmene hos motorsykkelførere.

    Symptomer på kompartmentsyndrom

    Symptombildet er forskjellig for akutt og kronisk kompartmentsyndrom.

    Symptomer på akutt kompartmentsyndrom

    • Intense, sterke smerter
    • Nedsatt muskelfunksjon
    • Iskemiske smerter (smerter som følge av oksygenmangel i vevet)
    • Spenthet i muskulaturen
    • Hevelse, ømhet og hard muskulatur

    Symptomer på kronisk kompartmentsyndrom

    • Øm og stram muskulatur, spesielt etter aktivitet
    • Krampelignende tilstand som øker ved belastning
    • Smerter ved vedvarende belastning
    • Smerter som lindres i hvile

    Behandling av kompartmentsyndrom

    Det finnes flere måter å behandle kompartmentsyndrom på, og målet er å lindre symptomer og forhindre varige mén. Mén kan innebære nedsatt evne til for eksempel å bevege fingre eller tær i en bestemt retning, eller muskelsvinn (atrofi), noe som kan føre til problemer som spissfot, klotær, tap av evne til å gå på tå eller strekke fingre/tær.

    Prognosen er god ved riktig behandling.

    Operasjon

    Akutt kompartmentsyndrom behandles ofte med kirurgisk inngrep kort tid etter at skaden har oppstått. Under operasjonen reduseres trykket i muskellogen ved å spalte fascien (fasciektomi), slik at trykket faller og sirkulasjonen bedres. Etterpå kan en fysioterapeut bidra med rehabilitering.

    Dersom konservativ behandling av kronisk kompartmentsyndrom ikke gir tilstrekkelig effekt, kan operasjon bli nødvendig.

    Konservativ behandling

    Ved kronisk kompartmentsyndrom forsøker man først konservativ behandling. Hovedmålet er å tilpasse aktivitetsnivået, og en fysioterapeut kan hjelpe med å tilrettelegge treningsintensitet og variasjon. Smertestillende medikamenter kan brukes i en begrenset periode. I tillegg kan tilpasset fottøy og manuell behandling være til hjelp.

    Osteopatisk behandling av kompartmentsyndrom

    Den osteopatiske undersøkelsen er helhetsorientert og vil se på alle kroppens systemer for å finne frem til årsaken. Det er viktig at det er balanse mellom kroppens systemer for at kroppens evne til å hele skal være optimal.

    Formålet med osteopati er å skape de rette forutsetningene for heling og kroppens funksjon ved blant annet å løsne opp i fascier, ledd, mykgjøre vev, mobilisere nerver og øke sirkulasjonen med manuell behandling.

    I tillegg legges det vekt på søvn, kosthold og fysisk aktivitet.

    Kompartmentsyndrom behandles best med en kombinasjon av osteopatisk behandling og fysioterapi. Hos Osteo Nordic hjelper vi deg med tilrettelegging og øvelser som passer deg

    Gode råd mot kompartmentsyndrom

    Akutte råd
    Lytt til kroppen. Det er viktig å være oppmerksom på at dersom du har hatt en bruddskade, blødning eller klemskade, bør du vurdere smerteintensiteten. Hvis smertene er kraftigere enn forventet, må du reagere og kontakte lege.

    Gode råd ved kronisk kompartmentsyndrom

    • Reduser treningsmengden
    • Unngå for rask progresjon
    • Finn en alternativ treningsform
    • Tøy ut muskelen
    • Kontakt helsepersonell hvis du får smerter i muskelen ved hver trening
    Kompartmentsyndrom

    Vil du vite mer?

    Vi er her for å hjelpe