Vi behandler
Nakkesleng
Lær mer om nakkesleng, også kjent som whiplash
Nakkesleng i Norge
Nakkesleng, også kalt whiplash, er betegnelsen på en skade der nakken har blitt bøyd kraftig forover, bakover eller begge deler. Skaden medfører en lesjon i nakkevirvelsøylen samt bløtvevet i nakken og halsen, uten påvisbare brudd eller målbare nevrologiske symptomer. Nakkesleng forekommer oftest etter påkjørsel med bil, idrettsskader, fall eller lignende. Nakkesleng kan betraktes som en forstuing av nakken. I Norge er det årlig ca 4000 nye tilfeller av nakkesleng som gir plager
Gå til avsnitt [Vis]
Langvarige symptomer etter nakkesleng
Noen av dem som rammes av ulykke utvikler langvarige symptomer. Selv om de fysiske tegnene og symptomene på den opprinnelige skaden avtar, kan kompenserende dysfunksjonelle mønstre utvikle seg sekundært til de funksjonelle problemene som fortsatt finnes i kroppen.
Forskning har vist endret blodstrøm i hjernen i områder som tolker smertestimuli og bearbeider sanseinntrykk fra kroppen. Det er også påvist fettinfiltrasjoner i de dype nakkemusklene etter et nakkesleng, som også er til stede hos personer med kroniske symptomer.
Utviklingen av disse infiltrasjonene knyttes blant annet til betennelse i kroppen, som spiller en viktig rolle i utviklingen av nakkeslengrelaterte symptomer. Endringene i muskulaturen og den endrede bearbeidingen i hjernen kan føre til forstyrrelser i musklenes funksjon og leddenes posisjon, samt påvirke samspillet mellom synet og balanseorganet, noe som igjen kan gi smerter, balanseproblemer og svimmelhet.
Nakkesleng etter fall
Nakkesleng kan også oppstå etter et fall, et slag mot hodet, et fall på rulleskøyter, fall fra hest eller en ulykke på sykkel. Mekanismen er nesten den samme: Du faller og tar deg for, mens hodet fortsetter bevegelsen på grunn av sin relativt høye vekt, utover nakkens fysiske tålegrense, noe som fører til skade på leddbånd, muskler, bein og annet vev som strekkes eller komprimeres. Også her forverres skaden ved at muskulaturen prøver å holde igjen.
Symptomene oppstår ikke nødvendigvis umiddelbart etter ulykken, men kan bygge seg opp over noen dager.
Senfølger etter nakkesleng
Hos de fleste vil symptomene etter et nakkesleng gå over av seg selv i løpet av noen dager til et par måneder etter skaden. Kun en liten andel vil få varige plager og utvikle et såkalt whiplash-syndrom. Disse symptomene kan være hodepine og nakkesmerter, redusert bevegelighet i nakken, prikking eller svakhet i armene, smerter i korsryggen, tretthet og søvnproblemer, svimmelhet og nedsatt balanse, tinnitus, svekket hukommelse og konsentrasjonsvansker.
Det kan også oppstå følelsesmessige endringer hos den skadde, hvis nakkeslengen kommer av en større ulykke. Det å måtte håndtere smertene eller bekymringer knyttet til økonomi, rettssaker, forholdet til familie og nære, eller det å måtte forholde seg til at andre også kan ha blitt alvorlig skadet i ulykken, vil også påvirke den fysiske formen din og hvordan du opplever nakkesmertene.
Nakkesleng etter bilulykke
De fleste forbinder nakkesleng med en bilulykke, og det er også her man ser flest skader. Mekanismen bak skaden er at hodet med stor kraft føres i én retning, for eksempel bakover ved påkjørsel, og deretter motsatt, fremover på grunn av oppbremsingen. Skaden forverres ofte av at musklene prøver å holde igjen og føre hodet tilbake til normal stilling. Skaden kan oppstå selv ved svært lav hastighet.
I følge folkehelseinstituttet rammes ca 2000 nordmenn hvert år av plager og smerter som følge av nakkesleng i forbindelse med trafikkulykker.
Mekanismen bak nakkesleng
Traumet forårsaker overstrekk av leddkapsler i nakkens ledd samt i muskulaturen i nakke og hals. Fasettleddene i de nederste nakkevirvlene presses sammen, slik at det oppstår skader og blødninger i leddene. Det antas også at væsketrykket i ryggmargen påvirkes, noe som kan gi plager i nakken, nakkesmerter, hodepine, svimmelhet, konsentrasjonsvansker og hukommelsesproblemer.
Kilde: healthline.com
Nakkesleng ulike steder i ryggen
De fleste tilfeller av nakkesleng oppstår i nakken, derav navnet. Nakken er et relativt svakt og utsatt område, ettersom nakken skal bære hodet/kraniet som veier opptil 5–6 kilo.
I nakken finnes det muskler og leddbånd, men de er på ingen måte sterke nok til å tåle et kraftig nakkeslengtraume.
I prinsippet kan skaden oppstå langs hele ryggsøylen, inkludert brystryggen og korsryggen. Dette er imidlertid et sjeldent fenomen, siden muskulatur og leddbånd i selve ryggen og korsryggen er langt sterkere. Symptomene i rygg og korsrygg kan ikke sammenlignes med nakkesleng i nakken, ettersom det ikke finnes sanser og hjernenerver i rygg og korsrygg, og vil heller ligne vanlige ryggplager som isjias eller en kink.
Nakkesleng og hodepine
Hodepine er et hyppig symptom etter en nakkeslengulykke. Nesten 80 % utvikler kronisk hodepine etter nakkesleng. Hodepinen skyldes i mange tilfeller spenningshodepine eller cervikogen hodepine, ettersom nakken og skuldrene ofte blir skadet. Hodepine kan oppstå umiddelbart etter nakkeslengulykken, eller komme senere i forløpet.
Nakkesleng og nakkesmerter
Nakkesmerter er det hyppigste symptomet etter en nakkeslengulykke. Ofte oppstår det skader på fasettleddene i den 5. eller 6. nakkevirvelen (C5 og C6), men andre nakkevirvler kan også bli påvirket. Nakkesleng kan dessuten utløse andre plager som fordøyelsesproblemer og pustevansker, siden vagusnerven og phrenicusnerven har sitt utspring i nakken.
Nakkesleng og hjernerystelse
Siden nakkesleng ofte oppstår i forbindelse med traumer, bilulykker, fall eller lignende, vil man kunne få hjernerystelse samtidig som nakkeslengen. Hjernerystelse kan også oppstå som en konsekvens av nakkesleng, ettersom hjernehinnene – som har forbindelser til nakken – blir strukket.
Hvordan føles et nakkesleng?
En skade som skyldes nakkesleng, merkes vanligvis som smerter i nakken, hodepine og stivhet i nakkemusklene i løpet av de første døgnene etter ulykken. Ofte vil smertene og stivheten i nakken avta i løpet av noen dager til et par uker.
Symptomer etter et nakkesleng/whiplash-traume
Nakkestivhet og svimmelhet kan oppstå umiddelbart etter skaden. Smerter i nakke og skuldre samt hodepine, og for noen migrene, kan også forekomme. Andre symptomer kan inkludere hjernerystelse, lysømfintlighet, følsomhet for lyd og utstrålende smerter i armene.
Langvarige symptomer etter nakkesleng/whiplash
I tillegg til de ovennevnte symptomene, kan nakkesleng i noen tilfeller føre til mer alvorlige og langvarige plager. Dette kan omfatte ryggsmerter, lysømfintlighet, synsforstyrrelser, økt følsomhet for lyd, kronisk tretthet, svimmelhet, søvnløshet, tinnitus, fordøyelsesproblemer, øresus eller ringing i ørene, nerveskader, problemer med korttidshukommelsen, konsentrasjonsvansker, tretthet og i noen tilfeller depresjon.
Diagnose av nakkesleng
Diagnosen nakkesleng kan ofte være komplisert å stille. I enkelte tilfeller kan det påvises skader på nakken ved vanlig røntgen eller MR-undersøkelse. I de fleste tilfeller er det imidlertid ikke mulig å se skadene med bildediagnostikk. Diagnosen må derfor baseres på symptombildet samt vurdering av smerter og plager.
Diagnosen bør stilles av helsepersonell som osteopat, fysioterapeut, lege eller andre kvalifiserte fagfolk.
Senskader etter nakkesleng
Etter et nakkesleng kan det i noen tilfeller oppstå skader som er vanskelige å bli kvitt. Ved alvorlige tilfeller bør man oppsøke de mest erfarne helsepersonell, som osteopat eller fysioterapeut, for å sikre best mulig behandling. Det er fortsatt en betydelig andel som opplever vedvarende symptomer eller skader etter et nakkesleng, og som sliter med å komme til bunns i hva som fortsetter å skape problem. Derfor er det viktig å undersøke hele kroppen og alle systemene grundig.
Problemer med konsentrasjonen og hukommelsen
Et kraftig traume mot nakken og hodet kan ofte påvirke ulike hjernenerver. Mange av disse nervene har betydning for hjernens ulike funksjoner. Et nakkeslengtraume kan også påvirke hjernehinnene som dekker hjernen. Mellom hjernehinnene og hjernen finnes det væske, cerebrospinalvæske, som støtter og ernærer hjernen. Endringer i trykket i denne væsken kan forårsake fysiologiske forstyrrelser i hjernens funksjon. Dette kan igjen påvirke kognitive funksjoner som hukommelse, balanse og konsentrasjon, noe som kan føre til hukommelsesproblemer, svimmelhet og konsentrasjonsvansker.
Kronisk utmattelse etter nakkesleng
Et nakkesleng endrer den mekaniske funksjonen i de øverste nakkevirvlene. Denne dysfunksjonen kan påvirke de nevrologiske strukturene i området, inkludert nerver som inngår i det autonome nervesystemet – systemet som styrer kroppens ubevisste funksjoner. Siden organsystemne styres av det autonome nervesystemet, kan et nakkeslengtraume forstyrre og redusere organfunksjoner. Lever og nyrer er spesielt knyttet til symptomer som kronisk tretthet etter et nakkesleng.
Sanseforstyrrelser etter nakkesleng
Et nakkesleng kan i noen tilfeller forstyrre nerveforsyningen til kroppens viktigste sanser. Hjernenerver har sitt utspring fra hjernestammen og de øverste nakkevirvlene – områder som ofte påvirkes ved nakkesleng. Disse nervene styrer funksjoner som syn, hørsel, lukt og smak, og kan dermed påvirkes etter et slikt traume.
Fordøyelsesproblemer og nakkesleng
Vagusnerven, som har sitt utspring fra nakken, blir i mange tilfeller påvirket etter et nakkesleng. Nervens funksjon er blant annet å stimulere mage-tarmsystemet og slimhinnene som inngår i immunforsvaret. Forstyrrelser i vagusnervens funksjon kan derfor være en årsak til magesmerter og fordøyelsesproblemer etter et nakkeslengtraume.
Når bør du kontakte lege etter nakkesleng?
Det er alltid en god idé å kontakte fastlegen din etter et nakkesleng, spesielt hvis nakkeslengen oppsto som følge av en bilulykke, sykkelulykke eller lignende. Symptomer etter nakkesleng kan ofte oppstå flere uker, eller til og med måneder, etter selve ulykken.
Vedvarende symptomer etter nakkesleng kan også være et tegn på at noe ikke er som det skal, og bør være en indikasjon på at du bør oppsøke lege for videre vurdering.
Nakkesleng og erstatning
Etter en nakkeslengulykke bør du alltid kontakte fastlegen din for å få ulykken dokumentert i journalen. Symptomer på nakkesleng oppstår ikke nødvendigvis umiddelbart etter ulykken, men kan utvikle seg over uker eller måneder. Hvis du ikke har oppsøkt lege rett etter ulykken, kan det i verste fall føre til at en eventuell erstatningssak ikke blir godkjent.
Hvis ulykken involverte flere parter, som for eksempel ved en trafikkulykke, er det viktig å innhente kontaktinformasjon til de andre involverte: navn, telefonnummer, adresse og eventuelt forsikringsselskap.
En erstatningssak etter nakkesleng kan ta mange måneder. Det er derfor viktig at du som skadelidt holder deg rolig og tålmodig gjennom prosessen.
Gode råd etter nakkesleng:
- God nattesøvn – Søvn er en av de viktigste faktorene for å komme seg etter nakkesleng. Søvn hjelper kroppen med å restituere seg, fjerne betennelse og gir mer energi til helbredelsesprosessen.
- Sunn kost og vitaminer – God ernæring er grunnlaget for at kroppen skal kunne lege seg selv. En balansert kost med tilstrekkelig med vitaminer og mineraler støtter helbredelsen og kan redusere betennelser.
- Hold nakken i ro den første tiden – Nakkesleng påvirker mange følsomme strukturer i nakken, og hvile er nødvendig for at nakken skal kunne komme seg. Unngå plutselige bevegelser og belastning.
- Unngå stillesittende arbeid og bilkjøring – Aktiviteter som kontorarbeid eller bilkjøring der man sitter mye i samme stilling, kan forverre symptomene etter nakkesleng, spesielt i den første perioden etter skaden. Det er viktig å unngå langvarig belastning på nakken i denne fasen.
Osteopatisk behandling av nakkesleng:
Det anbefales vanligvis ikke behandling i de første 3 ukene etter nakkesleng, da kroppen trenger tid til å helbrede seg selv.
Ved svært alvorlige ulykker kan bruk av halskrage være nødvendig for å gi nakken og de omkringliggende strukturer ro
Nakkesleng kan variere mye fra pasient til pasient, så behandlingen bør alltid tilpasses individuelt. Generelt er det viktig å jobbe med å løse låsninger i nakken og øvre del av ryggen for å redusere den neurologiske forstyrrelsen. Behandlingen bør også omfatte hjernehinner, spinalkanalen (som kan ha forstyrret væsketrykk), samt muskulaturen, bindevev og leddbånd. Det er også viktig å fokusere på å forbedre blodomløpet i nakken og nakkeregionen, da nedsatt sirkulasjon kan forverre symptomene.
Studier av osteopatisk effekt:
En studie av Schwerla (2013) viste at osteopatisk behandling hadde en positiv effekt på smerte, funksjonshemming og livskvalitet for pasienter med nakkesleng. Studien konkluderte med at fem osteopatiske behandlinger kunne ha både fysiske og mentale fordeler.
Wiangkham, Duda, Haque, Hadi og Rushton publiserte en studie i 2015 som fant at både konservativ behandling og aktiv treningsterapi hadde god effekt på pasienter med nakkesleng. Dette understøttes av Rushton A et al. sin studie fra 2010 som viste at fysioterapi økte bevegeligheten i nakken og at spesifikke fysioterapiøvelser hadde positive effekter for pasienter med nakkesleng.
Øvelser og gode råd for nakkesleng
Et optimalt forløp etter en nakeslengsulykke er at en osteopat finner og fjerner alle følgesymptomene til nakken. Deretter bør man begynne med styrke- og stabilitetstrening, gjerne underveis i behandlingsforløpet.
Formålet med disse effektive og gode øvelsene mot nakkeslengssymptomer er å styrke og stabilisere nakkens ledd, slik at de er i stand til å klare hverdagen og jobbing.
Øvelsene skal utføres én gang daglig, hvor hver øvelse skal gjentas 5 ganger. Jo lengre du er i styrke- og stabilitetsforløpet, jo flere sett kan settes på (opptil 3-4 sett). Ved ubehag eller tilbakevendende nakkesymptomer bør du rådføre deg med din behandler.
Hos Osteo Nordic vil vi sette sammen et godt behandlingsprogram som passer deg, og i videoen under er eksempel på noen gode øvelser not nakkesleng